HOERA, ONKRUID! (ZO ERG IS HET NAMELIJK NIET)

Inzicht in de tuin
Er bestaan zeker zo’n honderd onkruidsoorten in de Nederlandse tuinen, waarvan de beruchtste en meest hardnekkige zevenblad, heermoes en hagewinde zijn. Ze hebben alledrie zulke stevige wortels dat er bijna niet tegenaan te wieden is. De onkruidsoort in je tuin zegt veel over de bodem en de kwaliteit ervan. Heb je bijvoorbeeld last van heermoes, dan betekent dat de tuin een tekort heeft aan mineralen. Werk aan de winkel dus als als je dit wilt verbeteren.

Andere onkruidweetjes: brandnetels en zevenblad groeien in voedselrijke grond, klein hoefblad verkiest een bodem met een slechte structuur en kleefkruid is gek op stikstofrijke aarde.

Meststof maken van onkruid
Het klinkt gek misschien, maar van onkruid kun je mest maken en daar de tuin van laten meeprofiteren. Let wel op: we hebben het niet over het hele stuk onkruid, want het zaad in bloemen, de bloemknoppen en de wortels kun je niet gebruiken. De stengels en het blad wél, omdat deze mineralen zoals mangaan, magnesium, ijzer en koper bevatten. Deze zijn heel waardevol voor de tuin.

Je kunt de stengels versnipperen op de composthoop of er vloeibare mest van maken. Dit laatste heet ook wel gier en is veel sneller en makkelijker te maken dan compost. Je laat hiervoor de stukken onkruid in een bak regenwater rotten en dit giet je bij de tuinplanten. Vooral potplanten vinden dit heerlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Tips voor het behouden van de tuintafel

De tuintafel is een essentieel onderdeel van veel tuinen, maar het kan ook een bron van zorg zijn om ervoor…

Verzorging van de Portugese Laurier haag

De bladeren van de Portugese Laurier haag zijn over het algemeen kleiner dan andere soorten laurierkers. De jonge stengels van…

DEZE BLOEMEN GEVEN DE TUIN EEN KLEURBOOST IN DE HERFST

Bloemen bloeien normaliter in de lente en zomer en verliezen hun prachtige kleuren als de herfst nadert. Nu heeft dat…